امروزه رد و پای هوش مصنوعی را در هر کجایی می بینیم، از پزشکی و صنعت خودروسازی گرفته تا آموزش و هنر همگی از مزایای هوش مصنوعی بهره مند شده اند. صنعت آموزش مانند بسیاری صنایع دیگر از هوش مصنوعی به منظور بهبود عملکرد بخش های مختلف خود استفاده می کند. هدف اصلی بکارگیری هوش مصنوعی در صنعت آموزش ارائه ی خدمات بهتر به آموزش گیرندگان است.
در آموزش هایی که از هوش مصنوعی استفاده می شود، تجزیه و تحلیل بهتر و دقیق تری انجام می شود. در نتیجه یادگیری دانش آموزان بهبود می یابد. قدرت یادگیری دانش آموزان متفاوت است. برخی دانش آموزان سریع و برخی کندتر از بقیه مفاهیم را یاد می گیرند.
هوش مصنوعی به یادگیری دانش آموزان کمک می کند و آموزش هایی متناسب با سطح توانایی آن ها ارائه می دهد. هوش مصنوعی گزینه ی بسیار خوبی برای حل چالش های مرتبط با یاد دادن مطالب جدید به دانش آموزان است.
هوش مصنوعی فرایند یادگیری را کارامدتر می کند و به معلمان کمک می کند تا خدمات به روزتر و شخصی سازی شده ای را به دانش آموزان ارائه می دهد. علاوه بر این موارد، هوش مصنوعی به دانش آموزان کمک می کند در هر زمان و هر مکانی به محتویات آموزشی دسترسی داشته باشند.
فهرست مطالب
کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت آموزش
معرفی ۹ سیستم آموزشی هوشمند در دنیا
کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت آموزش
کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت آموزش بی شمار هستند و دانش آموزان و معلمان هر دو از مزایای آن بهره مند می شوند. در ادامه تعدادی از مزایای هوش مصنوعی در صنعت آموزش را بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
آموزش شخصی سازی شده
سیستم های آموزشی مبتنی بر هوش مصنوعی آموزش های شخصی سازی شده ای برای کاربران خود فراهم می کنند. این سیستم ها می توانند نیاز دانش آموزان را با تجزیه تحلیل اطلاعات موجود، تشخیص دهند. به این صورت که تشخیص می دهند که دانش آموز مورد نظر در چه زمینه هایی به اطلاعات و آموزش نیاز دارد. در نتیجه مطابق با نیاز آن ها، آموزش های لازم را به آن ها ارائه می دهد.
تولید محتوای هوشمند
دروس دیجیتال
در آموزش هوشمند، دانش آموزان در محیط دیجیتالی آموزش می بینند و محیط فیزیکی وجود ندارد. با استفاده از هوش مصنوعی می تواند محیطی را ایجاد که در آن محیط امکان شخصی سازی وجود دارد. کتاب ها و راهنمای چنین محیطی کاملا به صورت دیجیتال است.
بصری سازی اطلاعات
روش های جدید آموزش مانند تصویرسازی، شبیه سازی و آموزش آنلاین که هم اکنون برای آموزش استفاده می شوند، با استفاده از هوش مصنوعی کیفیت بهتری خواهند داشت.
بروزرسانی محتوای آموزشی
هوش مصنوعی به تولید و بروزرسانی محتوای آموزشی کمک می کند. در نتیجه محتوای آموزشی همیشه به روز است و اطلاعات مورد نیاز همیشه در دسترس خواهد بود.
دستیاران صوتی
شاید در آینده ای نزدیک، دستیاران صوتی تبدیل به معلمانی شوند که به انسان ها آموزش می دهند. هم اکنون دستیاران صوتی قابلیت پاسخگویی به سوال های کاربران را دارند. در آینده با پیشرفت بیشتر در الگوریتم های هوش مصنوعی، این دستیاران بیشتر شبیه معلمان خواهند بود و توانایی آموزش دروس مختلفی را به کاربران خود را خواهند داشت.
کمک به معلمان در انجام وظایف خود
وظیفه ی معلمان تنها آموزش مواد آموزشی به دانش آموزان نیست. نمره دادن به آزمون ها، آماده سازی تکالیف، مطالعه ی مطالب و نوشتن مقالات، مدیریت حضور و غیاب دانش آموزان، ملاقات با والدین، نظارت بر آزمون و بسیاری دیگر از وظایف نیز به عهده ی معلمان است.سیستم های مبتنی بر هوش مصنوعی می توانند این وظایف را به نحو احسن انجام دهند. زیرا دیگر نیازی نیست که آن ها درگیر وظایفی غیر از آموزش دادن باشند. همین امر به معلمان کمک می کند که بیشتر وقت خود را به آموزش دادن و پاسخ دهی به سوالات دانش آموزان بگذرانند.
پاسخگویی به دانش آموزان
چت بات ها می توانند به صورت مستقیم پاسخ سوالات دانش آموزان را بدهند. این کار به صورت هوشمند انجام می شود. این چت بات ها قابلیت پاسخ گویی به سوالات را با استفاده از تکنیک های مختلفی مانند متن کاوی دارند. نمونه ی آشنای این سیستم، چت جی بی تی (chatgpt) است که با تحلیل منابع مختلف توانایی پاسخ گویی به هر سوالی را دارد. از چنین سیستمی می توان به راحتی در محیط های آموزشی دیجیتال بهره برد.
امنیت آزمون های آنلاین
آزمون های آنلاین امروزه می توانند بدون نیاز به ناظر انجام شوند. سیستم هایی وجود دارند که هر گونه تقلب در آموزش آنلاین را تشخیص می دهند. به طور مثال می توان زنده بودن تصویر که یکی از قابلیت های نرم افزار تشخیص چهره است را با الگوریتم های پردازش تصویر تشخیص داد.
زنده بودن تصویر به این این معنی است که آیا تصویر پشت دوربین متعلق به شخص واقعی است یا اینکه مربوط به عکس فرد است. یکی دیگر از مواردی که در یک سیستم آزمون هوشمند قابل انجام است ردیابی نگاه فرد است. این سیستم چشم های فرد را در تصویر تشخیص داده و سپس می تواند حرکات چشم ها را ردیابی کند و اگر فرد به جایی به جز مانیتور نگاه کرد، تشخیص تقلب می دهد.
سیستم امتیازدهی و بازخورد
سیستم های پیشرفته ی امتیازدهی و بازخورد از جمله امکاناتی است که هوش مصنوعی در حوزه ی صنعت آموزش امکان پذیر کرده است. در این سیستم ها دانش آموزان پس از آزمون، بلافاصله مورد ارزیابی قرار گرفته و نمره آزمون، به آن ها اعلام می شود.
آموزش به افراد دارای معلولیت
فناوری های نوین هوش مصنوعی روش های جدیدی برای تعامل با دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری فراهم می کند. دانش آموزانی که ناشنوا و نابینا باشند یا هرگونه معلولیتی داشته باشند که آموزش معمول برای دانش آموزان دیگر برای آن ها دشوار باشد با استفاده از هوش مصنوعی می توانند آموزش های مناسب تری را دریافت کنند.
مزایایی آموزش هوشمند
آموزش در هر زمان و هر مکانی
یکی از مزیت های مهم آموزش های هوشمند قابلیت استفاده از آن در هر زمانی و مکانی است. در واقع دیگر محدودیت زمانی و مکانی برای آموزش وجود نخواهد داشت. افراد می توانند هر وقت که بخواهند و هر جایی که باشند به آموزش ها دسترسی داشته باشند.
فشار کمتر بر روی دانش آموزان
در محیطی که دانش آموزان به صورت شخصی سازی شده آموزش مناسب خود را دریافت می کنند، دیگر مقایسه ای بین دانش اموزان صورت نمی گیرد. در محیط آموزش سنتی دانش آموزان اگر مطلبی را داخل کلاس آموزش ندیده باشند، باید سوال خود را در حضور دانش آموزان دیگر مطرح کنند. اما در یک سیستم آموزش هوشمند، او می تواند سوال خود را به صورت خصوصی از معلم بپرسد. در نتیجه فشار کمتری بر روی دانش آموزان وجود خواهد داشت.
افزایش مشارکت
یک محیط آموزشی شخصی سازی شده برای هر دانش آموز که در آن محتوا، تکالیف و برنامه ها برای هر فرد به صورت جدا طرح ریزی شده است، مشارکت دانش آموزان را افزایش می دهد و باعث بهبود عملکرد دانش آموزان می شود.
آموزش برای افراد ناتوان
افرادی که دارای ناتوانی جسمی هستند و توانایی شرکت در کلاس های حضوری را ندارند می توانند از مزایای بی شمار آموزش هوشمند بهره مند شوند. به صورت مثال افراد نابینا می توانند سوالات خود را مطرح کرده و سیستم پاسخ مناسب را به صورت صوتی برای آن ها پخش کند. همچنین همه ی دروس به صورت صوتی در اختیار این افراد قرار می گیرد. مثال دیگر برای افرادی است که دچار معلولیت های جسمی یا بیماری های سخت هستند ممکن است آن ها توانایی نوشتن نداشته باشد. این افراد می توانند از طریق صوت و سیستم های تبدیل صوت به متن با سیستم آموزشی ارتباط برقرار کنند.
معرفی ۹ سیستم آموزشی هوشمند در دنیا
Thinkster Math
سیستم آموزش ریاضی آنلاین است که دوره های مختلف آموزش ریاضی را در سطوح مختلف و به صورت خصوصی ارائه می دهد. Thinkster Math با استفاده از ترکیبی از معلمان انسانی و هوش مصنوعی یک تجربه یادگیری شخصی سازی شده را فراهم می کند. هر دانش آموز یک برنامه یادگیری سفارشی متناسب با نیازهای خاص و سرعت یادگیری خود دریافت می کند. این برنامه از طریق یک ارزیابی اولیه که نقاط قوت و ضعف دانش آموز را شناسایی می کند تنظیم می شود.
Jill Watson
Jill Watson یک سیستم آموزش مبتنی بر هوش مصنوعی است که توسط موسسه آموزشی Georgia توسعه یافته است. هدف از توسعه ی چنین سیستمی پاسخگویی به سوالات دانش آموزان در دوره ی آنلاین است. این سیستم آموزشی از یک پایگاه دانش ساخته شده از تعاملات قبلی، مواد درسی و محتوای مرتبط برای پاسخ به پرسشها استفاده میکند.
Cognii
یک شرکت متخصص در زمینه ی هوش مصنوعی و پردازش زبان طبیعی به منظور به کارگیری در آموزش و ارزیابی آنلاین است. این سیستم دارای سه جز اصلی است:
دستیار آموزشی: مواد آموزشی را به صورت شخصی سازی شده به دانش آموزان ارائه می دهد. این دستیار توانایی پاسخ گویی به سوالات دانش آموزان را دارد و می تواند از طریق پردازش زبان طبیعی سوالات را درک کند و به آن ها پاسخ دهد. همچنین از همین طریق دروس مورد نیاز را به دانش آموزان به صورت شخصی سازی شده ارائه می دهد.
ارزیابی خودکار: از پردازش زبان طبیعی برای بررسی پاسخ های دانش آموزان و مقالات آن ها استفاده می کند. ارزیابی توسط چنین سیستمی به صورت سریع انجام می شود و بار کاری معلمان را کاهش می دهد.
KidSense
KidSense.ai شرکتی است که در توسعه فناوری تشخیص گفتار پیشرفته به طور خاص برای کودکان فعالیت می کند. این شرکت در زمینه های مختلفی فعالیت می کند که یکی از آن ها توسعه ی فناوری KidSense در نرم افزارها و برنامه های آموزشی برای تسهیل یادگیری تعاملی است. سیستم تشخیص گفتار میتواند خواندن و تلفظ کودکان را ارزیابی کند و بازخورد فوری برای کمک به کودکان در بهبود مهارتهای زبانی و سوادآموزی خود ارائه دهد.
Socratic
Socratic برنامه ای مبتنی بر هوش مصنوعی و برای گوشی های همراه (اندروید و iOS) است که توسط گوگل توسعه داده شده است. این سیستم برای کمک به دانش آموزان در انجام تکالیف و مطالعاتشان طراحی شده است.
Knewton Alta
این پلتفرم از تجزیه و تحلیل داده ها و هوش مصنوعی برای تطبیق محتوای آموزشی با نیازهای تک تک دانش آموزان استفاده می کند. از این سیستم عمدتا در آموزش هایی مانند ریاضی، علوم و اقتصاد استفاده می شود.
Querium
آموزش شخصی و راهنمای گام به گام برای موضوعات ریاضی و علوم را ارائه می دهد. Querium بازخوردهای مورد نیاز را به صورت بلادرنگ ارائه می دهد و با سرعت یادگیری هر دانش آموز سازگار است.
Carnegie Learning
Carnegie Learning یک شرکت ارائه دهنده ی فناوری آموزشی است که از علوم شناختی و هوش مصنوعی برای ارائه راهحلهای یادگیری شخصی سازی شده و عمدتاً برای ریاضیات استفاده میکند. این سیستم از هوش مصنوعی برای ارائه بازخورد و راهنمایی به صورت بلادرنگ و آنی استفاده می کند.
ALEKS (Assessment and Learning in Knowledge Spaces)
از هوش مصنوعی برای ارزیابی دانش دانش آموزان و ایجاد مسیرهای یادگیری شخصی در موضوعاتی مانند ریاضیات، علوم و تجارت استفاده می کند. این سیستم، آموزش و تمرین هدفمند را برای کمک به دانش آموزان در تسلط بر مفاهیم خاص ارائه می دهد.